Elämäni ja kotisivut

Porsaanpaisti fenkolin kera

Lauantai 15.5.2021 klo 4.02

Fenkoli ja porsaanliha ovat voittamaton yhdistelmä. Tässä ruokalajissa ne yhdistyvät kahdella tavalla: fenkolinsiemenet kuorruttavat paistin, ja salaattifenkoli kypsyy paistin ympärillä. Paistinnesteistä tulee herkullinen kastike. Tarjoa paisti porkkanoiden ja uunissa paistettujen perunalohkojen  kanssa sunnuntain  lounaalla tai päivällisellä. Liha on helppo ostaa, sillä porsaanpaistia on yleisesti saatavilla.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Porsaankylki kiinalaisittain

Lauantai 15.5.2021 klo 3.02

Tarjoa tämä  herkullisen tahmaiset, kiiltäväpintaiset kylkipalat isolta lautaselta, josta kukin ruokailija voi poimia omansa. Paista ne kokonaan uunissa tai esipaista uunissa ja grillaa lopuksi ulkona. Voit tarjota kyljet kiinankaalipedillä (tai muun lehtisalaatin päällä) ja koristella ne kevätsipulilla ja paahdetuilla seesaminsiemenillä. Lapset rakastavat tätä ruokaa, mutta se on sormilla syötävää, joten esille kannattaa varata paperisia lautasliinoja  ja vesikulhoja sormien huuhtomiseen.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Vietnamilainen lihapata

Perjantai 14.5.2021 klo 3.38

Herkullinen, hyväntuoksuinen  lihapata on lämmittävä talviruoka ja riittävän tyylikäs ja epätavallinen myös vieraille tarjottavaksi. Vietnamilaiset kunnostautuvat hienovaraisissa mausteseoksissa, jotka ovat pikemminkin tuoksuvia kuin tulisia. Tässä ruoassa tuore inkivääriä, sitruunaruoho, curry ja chilijauheet sekoittuvat kypsyessään täyteläiseksi ruskeaksi. Huoneeseen leviää uskomattoman herkullinen, kanelin sävyttämä tuoksu.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Chili con carne

Keskiviikko 12.5.2021 klo 4.52

Tämä resepti on perheversioksi, sillä puhdasoppisessa chili con carnessa ei ole tomaatteja eikä papuja. Kyseessä on mukava ruokalaji, jossa ”kaikki käy”, kuten myös alla ehdotetuiksi lisukkeiksi. Kiivaita keskusteluja käydään siitä, sopiiko ruokaan paremmin jauheliha vai pilkottu naudanliha ja punainen vai vihreä paprika. Jotta riitaa ei tule, niin molemmat vaihtoehdot on otettu mukaan.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Lihamureke

Tiistai 11.5.2021 klo 5.23

Tässä koko perheen rakastamassa lihamurekkeessa on rapea kuori ja mehevä sisus. Se on nostalgista lohturuokaa, varsinkin yhdessä perunasoseen ja kasviksista valmistetun paistinkastikkeen kanssa. Mureke maistuu myös tuoreista tomaateista tehdyn kastikkeen  tai kunnon ketsuppilorauksen kera. Syö jäljelle jäänyt mureke leivän päällä tai kylmän vihreän salaatin tai kaaliraasteen kanssa.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Vitello tonnato

Tiistai 11.5.2021 klo 4.20

Tämä tyylikäs klassinen ruokalaji sopii kuumiin kesäpäiviin. Kylmän vasikanpaistin viipaleet kermaisessa tonnikala-majoneesikastikkeessa eivät kaipaa seurakseen muuta kuin keitettyä riisiä tai uusia perunoita ja vihreää salaattia. Vitello tonnato on noutopöytien suosikki ja näyttää koristeelliselta, kun viipaleet asetellaan limittäin, kastike kaadetaan niiden päälle ja ruoka koristellaan kapriksilla ja ohuilla sitruunaviipaleilla.

Avainsanat: allergisen reseptit 1

Osso buco

Maanantai 10.5.2021 klo 4.03

Mehevän murea, täyteläinen, hitaasti kypsynyt osso buco on todellinen herkku. Resepti tulee paremmaksi kun on löydetty italialaisen reseptin ,jossa tomaatti-viinikastikkeeseen lisätään hienoksi  pilkottua porkkanaa ja selleriä. Lisää gremolata – persiljaa, sitruunankuorta ja valkosipulia  - aivan lopuksi antamaan ruokaan hieno, raikas ja kirpeä vastamaku.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Ragu bolognese

Sunnuntai 9.5.2021 klo 3.20

Tämä bolognalainen  muhennos on herkullista spagetin kanssa, mutta se sopii mille tahansa pastalle, jossa on runsaasti tartuntapintaa kastikkeelle. Raguu maistuu mainiolta myös maissipastan kanssa. Hauduta raguu hitaasti ja lisää kerma vasta loppuvaiheessa, jotta saat mahdollisimman aidon bolognalaisen ruoan.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Fegato alla veneziana

Lauantai 8.5.2021 klo 4.04

Tämä on yksi parhaista maksa-sipuliruoista ja lisäksi helppotekoinen ja nopea, lähes pikaruokaa. Sipulit on helppo paistaa etukäteen ja aterian valmistaminen vie vain muutaman minuutin. Viinietikka on tärkeä, joten älä jätä sitä pois. Tarjoa lisäksi grillattua polentaa, kuten Venetsiassa tehdään, tai perunasosetta pinaatin tai muhennokseksi keitetyn cavolo neron (italialaisen kaalin) kanssa.  

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Ankkaa omenoiden ja sellerin kera

Lauantai 8.5.2021 klo 3.26

Tämä juhla-aterian ankka maistuu upealta, ja se tarjotaan omena-selleripedillä herkullisen, syvänpunaisen  viini-viikunakastikkeen kera. Sen kauniin syksyiset värit ovat ilo silmille. Ankka paistetaan liedellä, ja jos kastikkeen tekee etukäteen, koko ruoka valmistuu 20 minuutissa.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Thaimaalainen vihreä kanacurry

Lauantai 8.5.2021 klo 2.19

Aito thaimaalainen curry tyypillisine tuoksuineen ja makuineen, joita ovat kookos, kalakastike, inkivääri, curry ja yrtit. Reseptissä on käytetty perinteisten thaimaalaisten pienten munakoisojen tilalla värikkäitä punaisia ja keltaisia paprikoita. Tämä versio saa potkua vihreästä currytahnasta ja punaisen chilipaprikan suikaleista, mutta tulisemmista mauista pitävät voivat lisätä mukaan vihreitä chilejä.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Sitruunalla ja timjamilla maustettu kana

Torstai 6.5.2021 klo 5.32

Yrteillä maustettu, sitruunalle tuoksuva grillattu kana on herkullinen, monikäyttöinen ja nopeasti valmistuva ja sopii mille tahansa aterialle. Osta kanapalat luineen, jos mahdollista, sillä se antaa oman lisänsä makuun. Älä poista nahkoja, sillä ne paistuvat ihanan rapeiksi. Kanan seuraksi sopivaksi nuudelit tai keitetty riisi. Lisäksi tarvitaan vain maukasta salaattia.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Kana-kikhernepata

Torstai 6.5.2021 klo 5.06

Tässä ruoassa on tyypillistä pohjoisafrikkalaisia makuja: makeita mausteita, kikherneitä, sitruunaa ja vihreitä oliiveja, jotka sulatuvat toisiinsa herkulliseksi pataruoaksi. Pata on helppo tehdä ja sopii yhtä hyvin kesä- kuin talviateriaksi. Tarjoa lisäksi runsaasti riisiä, johon on hyvä imeyttää nesteitä. Voit myös käyttää kuskusia, kvinoaa tai basmati- ja villiriisistä tehtyä pilahvia.

kana-kikhernepata.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Kanapiirakka

Torstai 6.5.2021 klo 4.14

Tämä klassinen iltapala ruoka sopii tarjottavaksi sekä perheelle että vieraille. Kasvikset paistetaan ensin pannulla, jotta niihin saadaan ylimääräistä  makua. Kana haudutetaan kanaliemessä ja viinissä, kastikkeeseen käytetään maissitärkkelysjauhoja ja koko hoito on rapean, kiiltävän piirakkakuoren  alla. Jopa ilman kananmunaa tehdyssä piirakassa on kiiltoa ja se maistuu yhtä hyvälle kuin miltä näyttääkin.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Simpukoita ja katkarapuja linssien kera

Tiistai 4.5.2021 klo 6.11

Tämä ruokalaji on hieno yhdistelmä tuoksuvia, haudutettuja linssejä ja nopeasti valmistuvia  äyriäisiä. Ruoan voi tehdä etukäteen, sillä viime hetken valmistelua tarvitaan hyvin vähän. Korallinpunaiset linssit muuttuvat keitettäessä  mukavan sinapinkeltaisiksi, ja ne ovat saaneet vaikutteita intialaisen masoor dhain punaisten linssien huimaavasta mausteseoksesta. Ruokaan voi käyttää yhtä hyvin vihreitä, ruskeita tai puy-linssejä, mutta keittoajat saattavat vaihdella.

kampasimpukka_3.jpgkampasimpukka.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Katkarapunyytit

Tiistai 4.5.2021 klo 5.20

Näiden itämaisten suupalojen täytteenä on pilkottuja katkarapuja, kevätsipulia, tuoretta inkivääriä ja thaimaalaista kalakastiketta. Ne keitetään nopeasti kiehuvassa vedessä ja tarjotaan makean chilidippikastikkeen kanssa. Katkarapunyytit sopivat alkupalaksi  tai kasvisvokin  kanssa lounaaksi. Aasialaisessa keittiössä käytetään usein tapiokajauhoja, jotka gluteenittomia.

ksantaanikumi.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Perunalla kuorrutettu ruijanpallas

Tiistai 4.5.2021 klo 4.20

Tämä on uskomattoman yksinkertainen ja vaikuttava resepti ruijanpallakselle, jonka päällä on rapea perunankuori ja vierellä pehmeäksi paistettuja punajuuria. Kuorittavaa  on onneksi vähän, ja ruoasta puuttuvat kaikki neljä yleisintä ongelma-aineista. Paista kalaa aluksi paistinpannussa ja siirrä se sitten uuniin, missä punajuuri on jo paistumassa.

ruijanpallas.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Misomarinoitu lohi

Lauantai 1.5.2021 klo 5.54

Kalan marinoiminen  yön yli misotahnassa ja sakessa on perinteinen japanilainen tapa ja sopii erinomaisesti lohelle. Miso on paksua, suolaista tahnaa, joka on tehty käyneistä soijapavuista. Käyminen antaa misoon terävän pohjamaun, ja sen täyteläisen karamellinen  jälkimaku sopii hyvin paistetun kalan rapean pinnan kanssa. Tämä helppo ruokalaji on riittävän vaikuttava epämuodollisiin illanistujaisiin.japaninretikka.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Marinoitu miekkakala

Lauantai 1.5.2021 klo 5.09

Tämä lihaisa kala sopii aasialaissävyisiin ruokiin ja siksi myös tähän fuusiokeittiön salsa verdeen. Marinoitu kala ja salsa ovat erinomaista grilliruokaa, sillä salsan voi valmistaa etukäteen, ja kala kypsyy muutamassa minuutissa. Pidä kalaa silmällä, sillä se kuivuu helposti. Miekkakala onkin parhaimmillaan mediumkypsänä. Tarjoa kala salsa verden, limetinlohkojen ja salaatin tai nuudeleiden kera.salsa_verde.jpgmiekkakala_7.jpgmiekkikalapihvi.jpg

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

Tandoorikala

Perjantai 30.4.2021 klo 6.26

Tandoorikala on helppotekoinen ruoka ja mainio, kevyt ateria. Ravintoloissa tämän kuuluisan intialaisen marinadin loistavan oranssi väri saadaan aikaan punaisella ja keltaisella väriaineella, mutta se on valinnainen. Annan kalan marinoitua vähintään 2 tuntia, jotta jogurtin ja mausteiden hienostunut seos ehtii imeytyä kalaan.

Avainsanat: Allergisen reseptit 1

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »